Questions
Personal Investment Account FAQ
Short answers first, the detail one tap away. Filter by topic to find your question.
Updated 20 October 2026
Every question, with the short answer first
What is a Personal Investment Account?Ireland’s planned investment account, opening 1 July 2027.
The PIA is Ireland’s planned investment account, set out in section 26 of the Finance (No. 2) Bill 2026 and planned to open on 1 July 2027. It is intended to hold shares, bonds, funds and ETFs under one simpler tax system.
Is the Savings and Investment Account (SIA) the same thing as the PIA?Yes — same account, two names.
Yes. The same proposed account is called the Personal Investment Account in some government and media coverage and the Savings and Investment Account, or SIA, in others. There is one scheme, not two.
Is the Irish Investment Account the same as the PIA?Yes — the Budget speech name for the same account.
Yes. Irish Investment Account is the name Simon Harris used in his Budget 2027 speech on 6 October 2026 for the same account. The Finance (No. 2) Bill 2026 gives it the legal name individual investment account.
Who will be able to open a PIA?Irish-resident adults with a PPS number.
Under the Finance Bill, Irish-resident individuals aged 18 and over with a PPS number, with one account per person in their sole name. The Bill is not yet law.
Will An Post offer a PIA?Not confirmed.
Not confirmed. In July 2026 An Post tendered for a partner to build and service a retail investment product under the An Post Money brand, and the Business Post has reported it as a partner search for new investment accounts. The tender does not mention the PIA, and no partner, terms or launch date have been announced.
Is the PIA law yet?Not yet — it’s in the Finance Bill.
Not yet. The rules are in section 26 of the Finance (No. 2) Bill 2026, published on 19 October 2026. They become law once the Bill passes the Dáil and Seanad and is signed, usually in December, and can be amended before then.
How will the PIA be taxed?Nothing up to €50,000; 1% of the excess each year.
Under the Bill, the account is valued every day. No PIA tax is due if the average value for the calendar year is €50,000 or less; above that, 1% of the excess is charged. Providers calculate it, take it from the account and pay Revenue.
Will deemed disposal apply?Not inside a PIA.
Not inside a PIA. Outside it, the eight-year deemed-disposal rule remains, and the Bill cuts exit tax from 38% to 35% from 1 January 2027.
When will the PIA open?Planned for 1 July 2027.
The planned launch date is 1 July 2027. The Bill allows accounts from 1 January 2027 at the earliest, with the start date set by ministerial order, and each provider must register with Revenue first.
Which firms will offer it?Several have stated plans; none has published terms.
AIB, Bank of Ireland, PTSB, Irish Life and Zurich have each said they plan to offer a PIA, and Trading 212's Irish CEO says it intends to participate, and Revolut has reaffirmed its intention to launch an Irish investment account next year. None has published full terms; our provider tracker records their sourced statements, while the comparison directory waits for real products.
Can existing investments be moved into a PIA?No — only cash goes in.
Not as they are. Under the Bill, money paid in is used to buy investments inside the account (s.747L(2)(c)), and investments can only be moved as they are between two PIA providers (s.747W). Existing holdings would have to be sold first, which may trigger tax, and the cash paid in within the €12,000 limit.
Can couples open a joint PIA?No — one account each.
No. Under the Bill each account is held in one person's sole name (s.747L(2)(a)), and the opening declaration confirms it cannot be held jointly. A couple can each open their own, each with a €50,000 threshold and €12,000 yearly limit.
Can I have more than one PIA?No, one at a time.
Not under the Bill as drafted: one account at a time, with a short overlap only while it transfers to a new provider.
What can a PIA hold?Listed shares and bonds, UCITS funds and ETFs.
Under the Bill: listed shares and bonds, UCITS funds and ETFs (except personal portfolio and structured funds), and insurance-based investment products. Derivatives, crypto-assets and non-UCITS funds such as US-domiciled ETFs are not on the list.
Does cash in a PIA earn interest?No.
No. The Bill bans interest on cash in the account (s.747L(2)(f)), and cash still counts towards the value the 1% charge is based on. Whether money market funds can be held instead is not yet settled.
Is PIA·IE a financial adviser?No — independent information only.
No. PIA·IE is an independent information and comparison service. It does not provide personal investment or tax advice.
For the source behind each policy point, use the PIA rules ledger.
Run your own numbers
Compare a Personal Investment Account against a deposit account and a standard fund over 10, 20 or 30 years — with real Irish rates.
Open the PIA calculatorInformation only, not financial or tax advice. PIA rules are as written in the Finance (No. 2) Bill 2026, published 19 October 2026, and are not law until the Bill is signed. Figures cited are from the Department of Finance roadmap, Revenue, Skatteverket, GOV.UK and the IRS.